تحولات منطقه

اجلاس دو روزه سران گروه ۲۰ (G۲۰) در حالی امروز در کشور هند به پایان می رسد که به نظر  این نشست نیز تحت تاثیر بحران اوکراین و اختلافات دیدگاه اعضا در این رابطه قرار گیرد.

اجلاس جی ۲۰ زیر سایه صندلی‌های خالی؛ نبود سران روسیه و چین، نشست دهلی نو را تحت‌الشعاع قرار داد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

اجلاس دو روزه سران گروه ۲۰ (G۲۰) در حالی امروز در کشور هند به پایان می رسد که به نظر  این نشست نیز تحت تاثیر بحران اوکراین و اختلافات دیدگاه اعضا در این رابطه قرار گیرد. عدم حضور سران کشورهای روسیه و چین در این نشست نیز بر این گردهمایی سایه انداخته است، موضوعاتی که صدور بیانیه پایانی اجلاس را از همان ابتدا با ابهاماتی مواجه کرد.

موضوع مهم دیگر که جی ۲۰ را تحت تاثیر قرار داده مشکلاتی است که بر سر صدور بیانیه پایانی بوجود آمده است؛ در عرف دیپلماتیک صدور بیانیه مشترک نشان دهنده توافق گسترده اعضای گروه درخصوص موضوعات مورد بحث جهانی است اما بنظر می رسد علی رغم اصرار و پافشاری هند، اجلاس بدون صدور بیانیه صریح و قاطع و یک بیانیه نمادین پایان یابد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد درواقع نخستین بار در تاریخ برگزاری این اجلاس خواهد بود که نشست سران گروه ۲۰ بدون صدور بیانیه پایانی خاتمه یافته است.

اجلاس جی 20 زیر سایه صندلی‌های خالی؛ نبود سران روسیه و چین، نشست دهلی نو را تحت الشعاع قرار داد

 اهداف نشست گروه ۲۰

سید احمد فاطمی نژاد کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با قدس درباره اهداف نشست گروه ۲۰ گفت:  مسائلی همچون تغییرات اقلیمی و مسائل آب و هوایی، موضوعات اقتصادی و بحث تامین موادغذایی موضوعاتی مانند تسریع روند دیجیتالی شدن، تمرکززدایی مالی بین‌المللی و به احتمال زیاد بحران اوکراین در این نشست مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت. طبیعتا اجلاس از این جهت که ۲۰ اقتصاد برتر دنیا را که دست کم ۸۵ درصد از تولید اقتصادی جهان و ۷۵ درصد تجارت جهانی را در اختیار دارند، برای تصمیم گیری در باره مسائل کلان جهانی گردهم می آورد بسیار قابل اهمیت است. نشست‌های اجلاس گروه ۲۰ از این حیث که بر خلاف گروه ۷ که صرفا به کشورهای صنعتی محدود مانده، فراگیری بیشتری دارد و بخش قابل توجهی از کشورها با دیدگاه‌هاو سطح توسعه متفاوت از جمله کشورهای در حال توسعه را هم در بر می‌گیرد نیز قابل اهمیت است.

تاثیر عدم حضور سران روسیه و چین

استاد روابط بین الملل دانشگاه در رابطه با عدم حضور سران کشورهای روسیه و چین در این نشست اظهار داشت: عدم حضور سران کشورهای روسیه و چین در این نشست ممکن است تا حدودی وزن سیاسی لازم برای امتیازدهی در لحظات آخر را از هیئت‌های شرکت کننده آن کشورها در بخش‌های چانه زنی کاهش دهد اما توجه داشته باشیم که صورت جلسه و روند اداری نشست‌های از این دست از ماه‌ها و سالها قبل آماده شده و کشورها تصمیمات خودشان را پیشتر در رابطه با موضوعات مورد بحث اتخاذ کرده‌اند و عدم حضور سران چند کشور با توجه به تجربه نشست‌های پیشین مسئله تعیین کننده ای نخواهد بود چنانکه وزیر خارجه روسیه و نخست وزیر چین به عنوان جایگزین پوتین و پینگ در این اجلاس حضور دارند. فراموش نکنیم که در نشست اخیر بریکس که روسیه و چین به عنوان اعضای اصلی آن مطرح هستند پوتین حاضر نبود و رئیس جمهور چین هم حضورش را در این نشست نیمه تمام گذاشت بنابراین عدم حضور سران برخی کشورها لزوما نمی‌تواند پدیده‌ای عجیبی نخواهد بود.

سایه سنگین بحران اوکراین

وی درپاسخ به این پرسش که سهم بحران اوکراین از مذاکرات چه میزان خواهد بود تصریح کرد: قطعا بحران اوکراین به عنوان موضوعی که بر جوانب مختلف امنیتی، اقتصادی و استراتژیک در جهان تاثیرگذار بوده بر اجلاس گروه ۲۰ نیز تاثیرگذار خواهد بود. با توجه به اختلافاتی که بین برخی از اعضا در رابطه با بحث اوکراین وجود دارد احتمال اینکه نشست کنونی نیز به سرنوشت نشست وزرای دارایی این گروه که چند ماه پیش برگزار شد دچار شود وجود دارد. چنانکه کشورهایی همچون هند، چین، عربستان و روسیه که در این نشست حضور دارند دیدگاه متفاوتی در رابطه با بحران اوکراین دارند و همین مسئله ممکن است باعث شود نشست علی رغم اصرار هند بر صدور بیانیه پایانی، بدون صدور بیانیه پایانی قاطع و صریح به سبک و سیاق گذشته پایان یابد.

وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به شرایط حاکم بر نظام بین الملل اجلاس گروه ۲۰ تا چه میزان قادر به حل مشکلات جهانی خواهد بود گفت: نشست سران گروه ۲۰ در دهلی نو در حالی برگزار شده که نظم جهانی بیش از گذشته از همه گسیخته‌تر شده است؛ با این حال چنانکه اشاره شد نشست گروه ۲۰ از جهت فراگیر بودن و حضور سران کشورهای تصمیم ساز و قدرتهای اقتصادی جهان می‌تواند مهملی مناسب برای مذاکره بین این کشورها باشد اگرچه ممکن است به یک نتیجه مشترک نرسند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.